Blue Line 4´s Gourmetkogebog for kendere



Retur til oversigtssiden

Da kreativiteten og virkelysten var på sit højeste ombord traf besætningen den hæderkronede beslutning, at vi ville dele viden omkring det mad vi indtog – også for at kunne inspirere andre med opskrifter. Derfor blev der ivrigt griflet hvad det var vi tog op af kistebænken for at tilberede diverse måltider.

Lysten til at nedskrive opskrifter er dog nok i en vis udstrækning direkte proportional med søernes højde og kistebænkens indhold.

For dig som læser, der tænker at anvende de efterfølgende opskrifter skal du have in mente, at luksusvarer som smør, æg og fersk kød ikke fandtes. Vi havde håbet på, at vi kunne få frisk fisk, men én ting var at vi var gode til at sejle – det med at fiske er en helt anden historie, som nok bedre fremgår af vores dagbog.

Besætningen fra Pantryet ønsker god fornøjelse med opskrifterne….

Franskbrød - opskriften venligst lånt ud af Rolf

500 g mel
½ pose tørgær
1 stor tsk salt
1 spsk sukker
1 spsk olie
ca. 3 dl lunkent vand
æltes sammen – hæver ½ time, slås ned efterhæver ca. ½ time og bages i ca. 30 minutter.

Rugbrød

1 kg melblanding – gerne græsk
½ pose tørgær – eller lidt mere
2 spsk olie
2 krus vand
Æltes, hæver ½ time, slås til brød og efterhæver 1 time, bages 30 min.

Messina- Almost – brød

35 g gær
750 g hvedemel
500 g havregryn
3 rå revne kartofler
2 tsk salt
2 tsk honning
2 spsks olie
1 del vand
4 del mælk
Opløs gæren i vand, og tilsæt de øvrige ingredienser – ælt dejen sammen, hæves 1 time. Bages i ca. 45 minutter.

Blue Line 4 salat

Hvidkål – snites
Gulerødder – rives
Rødløg – hakkes
Appelsiner – skrælles og skæres i tern
Tun – moses
Sorte Oliven


Det hele blandes sammen, og der serveres olie eller Thousand Island dressing til. En bid hjemmebagt brød er heller ikke at foragte

Birgits og Steens græske kødbollegryde

Græske kødboller – boller af andre natioaliteter kan nok også gå
Gourgetter - skrælles og hakkes
Løg hakkes
Flåede tomater fra dåse
Champinon fra dåse
Hvidløg

Ingredienserne svitses i olie – hvidløg, løg og Gourgetter først og resten tilsættes, fortyndes med lidt vand, og smages til med salt og peber. Serveres med ris.

Skipperkaffe

Med særlig tilladelse fra Skipper Madsen har vi fået lov at bringe hans specialopskrift:

Kaffe
Puddersukker
Whiskey
Blandingsforholdet afhænger af person, sejloplevelser m.v.

Skippergryde – Blue Line

Kartofler – i tern
Løg - hakkede
Hvidløg - hakkede
Skinkekød i tern
Kartoflerne koges, løg og hvidløg svitses i olie, herefter svitses kødet og kartoflerne hældes i og det hele svitses sammen, smages til med salt og peber og ketchup.

Hundeprutter – eller brødcoutjoner
Gammelt græsk rugbrød i tern
Olivenolie
Hvidløg

Olivenolie, hakkede eller pressede hvidløg, og lidt salt hældes i en pose – brødternene hældes i og rystes. Steges på panden. Det færdige resultat holdes godt skjult for resten af besætningen – ellers er brødterningerne væk inden middagen.

Blue Lines tema-salat

Hakket hvidkål
Revet gulerod
Hakkede løg
Tomater i tern
Agurker i tern
Citronsaft

Det hele blandes sammen – og overhældes til sidst med citonsaft – de to halve citroner sættes i salatskålen som pynt og til brug som dressing.

Cussine-gryde

Overnattede ris
Skinke på dåse fra Tulip – i tern
Knor krydderiblandinger på poser
Vand
Risene ristes i olie – skinke tilsættes sammen med krydderiblandingen – det røres godt sammen og vand tilsættes til konsistensen er rigtig. Denne ret smager fortrinlig sammen med Hundeprutter og Blue Line tema salat

Skipper-fruens Risotto

2 poser ris
20 fed hvidløg
12 løg
6 gulerødder
3 courgetter
3 dåser kød
Olie
Salt og peber
meget gerne andet kryderi – ex. Karry

Det hele steges i olien, vand hældes i og når det begynder at "ryge" op ad lufthullerne i risene tages gryden af ca. (8-10 miin), Retten står og trækker 10 til 12 minutter, og serveres herefter hurtigt til bøffende gaster.

Tun-frikadeller
6 dåser tun
hakkede løg
mælk og mel

Det hele blandes som til fars til frikadeller, og steges på panden. Serveres med kartofler, salat og citron til. - og så er der også lidt til næste dags frokost

Spagetti – a´la Sicilian Chanel
Løg - hakkede
Hvidløg – hakkede
Courgetter – hakkede
500 g. Hakket bacon
3 dåser skinkekød – hakket
1 stor dåse champinon
3 dåser flåede tomater

Steges i lidt olie, det hele væltes i, smages til med 2 boulionterninger, salt og peber og jævnes. Serveres med spaghetti

BLUE LINE 4 – Salsa

1 dåse hakkede tomater
1 fint hakket løg
6 fed hvidløg – presset eller hakket (alt efter om man har en hvidløgspresser ombord)
salt og meget peber

Det hele rodes sammen og smages til. Fortrinlig til grissini, franske kartofler eller lignende.

Bagte kartofler med hvidløgsolie

Find de største og pæneste kartofler, der er tilbage i kistebænken. Kog dem i en gryde til de er næsten møre. Pak hver enkelt ind i stanniol og sæt dem i ovnen ind til skrællen er lidt sprød.

Olie, presset hvidløg, salt og peber rodes sammen til dressing –husk at lave rigeligt. Det smager nemlig ganske godt.

Hvis denne ret serveres midt på Atlanten kan det anbefales at servere pølser (godt nok fra glas) til. Det er noget besætningen sætter pris på efter 8 til 10 dage på havet. Og husk godt med ketchup og sennep.

 

PIZZA – med alt godt fra kistebænken

Gær – ca. et halvt brev
Vand – ca. 2,5 dl
Salt
Mel – ca. 400 gr.

Blandes til dej, og formes så Pizzaen fylder hele bagepladen i ovnen – er der mange gaster ombord er behovet to plader!

Af dåsetomater, hvidløg, løg, salt og peber laves en tomatsovs til bunden, pyntes med tern af dåseskinke, ananas, champinon, tomater – eller hvad der ellers er i kistebænken. Til sidst skæres et par humbler ost, der lægges øverst.
Bages i ovnen til de er færdige.

Pizzaen serveres med en god tung råkostsalat bestående af gulerødder, hvidkål, appelsin og rosiner.

Spansk Kartoffelsuppe

Kartofler 8 stk.
Bacon
Løg – 1 stk
Hvidløg – 4 fed (gerne flere)
Tomatkoncentrat – 2 spks
Boullionterning – 1 stk
Vand – 8dl
Salt
Peber
Paprika

Løg og hvidløg svitses med bacon. Tilsæt bouillion, tomatkoncentrat, vand og kartofler i terninger, og tilsæt krydderier. Lad det koge til kartoflerne er møre. Hvis man har lidt flødeost er det lækkert også at komme i. Serveres med brød med hvidløgs smør/olie (se opskrift lidt tidligere).